Βαφή με Χρώμα Κιμωλίας – Συμβουλές για Αρχάριους

Με αυτές τις συμβουλές ζωγραφικής με χρώμα κιμωλίας για αρχάριους θα κατανοήσετε καλύτερα τη διαδικασία εφαρμογής για να δώσετε δεύτερη ζωή σε ό,τι αγαπάτε! 

Τι είναι το χρώμα κιμωλίας;

Το χρώμα κιμωλίας ή αλλιώς “χρώμα ασβεστίου” ή “chalk paint” είναι ένα διακοσμητικό χρώμα που δίνει ζωή σε παλιά έπιπλα, πατώματα ή ακόμα και τοίχους. Είναι κατά βάση υδατοδιαλυτά χρώματα στα οποία έχει προστεθεί μια ποσότητα ανθρακικού ασβεστίου – ένα αδρανές υλικό το οποίο απαντάται στη φύση σε διάφορες μορφές. Μια από αυτές τις μορφές είναι και η κιμωλία. Γιατί προσθέτουμε ανθρακικό ασβέστιο στα χρώματα κιμωλίας; Για να βοηθήσουμε το χρώμα να “προσκολληθεί” στις επιφάνειες στις οποίες θα εφαρμοστεί. Παρεμπιπτόντως εφαρμόζεται σε ό,τι υλικό μπορείτε να φανταστείτε! (ξύλο, μάρμαρο, γυαλί, τούβλο, πλακάκι, μελαμίνη, δέρμα, τσιμέντο, πλαστικό κ.α.) με ελάχιστη έως καθόλου προετοιμασία. Απλώνεται εύκολα και στεγνώνει γρήγορα αφήνοντας ένα εντυπωσιακό, βελούδινο, ματ αποτέλεσμα. Ανάλογα με τον τρόπο που το εφαρμόζετε, μπορεί να σας δώσει ένα λείο, αναμεμειγμένο ή ανάγλυφο φινίρισμα βαφής. Μπορείτε να αναμείξετε διάφορα χρώματα κιμωλίας μεταξύ τους, να ανοίξετε ή να σκουραίνετε απόχρωση.

Με την απαραίτητη γνώση και την εμπειρία πολλών ετών η KARRON δημιούργησε τα δικά της χρώματα κιμωλίας chalk it σε μία σειρά αποχρώσεων για να δώσουν τη δυνατότητα στα παλιά σας έπιπλα να διηγηθούν τη δική τους χρωματική ιστορία!

Ξεκινώντας με το χρώμα κιμωλίας

Για όσους μόλις αποφασίσατε να πειραματιστείτε με τη ζωγραφική με κιμωλία, συνιστούμε να ξεκινήσετε με κάτι που δεν έχει υψηλή συναισθηματική ή οικονομική αξία. Ένα παλιό μικρό έπιπλο που ίσως βρήκατε στο δρόμο ή αγοράσατε φθηνά από κάποιο κατάστημα μπορεί να γίνει το πρώτο έργο σας. Αφιερώστε χρόνο για να “παίξετε” με τα πινέλα  και να εξασκηθείτε στις βασικές τεχνικές πριν ασχοληθείτε με ένα μεγαλύτερο και πιο προσωπικό έργο. Αγκαλιάστε τις ατέλειες! Η ζωγραφική με κιμωλία έχει να κάνει με τη διασκέδαση, τη δημιουργία και την προθυμία για πειραματισμούς! Επομένως, αν στοχεύεις στην τελειότητα μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς!

Τεχνικές Βαφής – Πόσες στρώσεις θα χρειαστούν;

Με οποιοδήποτε πινέλο με φυσικές τρίχες, θα δημιουργήσετε υπέροχες πινελιές, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε αντιθέσεις στις αποχρώσεις (σκούρο με ανοικτό). Αν αναρωτιέστε πόσα “χέρια” θα χρειαστούν όταν βάφετε με χρώμα κιμωλίας, η απάντηση είναι εξαρτάται! Εξαρτάται από την υφή του αντικειμένου που βάφετε (αν είναι απορροφητικό ή όχι), την προηγούμενη απόχρωση καθώς και την νέα απόχρωση που επιλέξατε. Συνήθως χρειάζεται και μια δεύτερη, πιο ελαφριά στρώση σημειακά, όπου φαίνεται ακόμα το παλιό χρώμα.

Για την πρώτη στρώση μην επιδιώκετε την τελειότητα. Για να είναι το χρώμα σας έτοιμο για την πρώτη στρώση, θα πρέπει να είναι ελαφρώς λεπτόρευστο (δηλαδή θα πρέπει πρώτα να βουτήξετε το πινέλο στο νερό). Διαφορετικά θα αργήσει να στεγνώσει και ενδεχομένως να προκαλέσει ανεπιθύμητο ξεφλούδισμα ή/και σκάσιμο αργότερα. Εφαρμόστε μια λεπτή στρώση χρώματος στην επιφάνεια και μην ανησυχείτε αν σας φαίνεται λίγο ανώμαλο. Η πρώτη στρώση δεν φαίνεται ποτέ καλή και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αφήστε το να στεγνώσει για περίπου 45 λεπτά έως 2 ώρες και μετά ξεκινήστε να εφαρμόζετε τη 2η στρώση. 

Αν θέλετε ένα λείο αποτέλεσμα, συνιστούμε να βρέξετε την άκρη του πινέλου σας με νερό πριν το βουτήξετε στο χρώμα. Διατηρώντας τις άκρες των τριχών σας υγρές, αυτές γίνονται πιο εύκαμπτες και απαλές καθώς απλώνουν το χρώμα. Με πολύ ελαφριά πίεση και το πινέλο σας σε γωνία προς τα πάνω (όχι ευθεία προς τα πάνω και προς τα κάτω), περάστε ελαφρά το χρώμα πάνω από το χρώμα εξομαλύνοντας αυτές τις βαριές πινελιές.

Πόσο χρώμα κιμωλίας θα χρειαστώ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα λίτρο χρώματος έχει κάλυψη περίπου 12 τετραγωνικά μέτρα. Δεδομένου ότι πιθανότατα θα προσθέσετε περισσότερα από ένα στρώματα χρώματος, θα πρέπει να κάνετε κάποια μαθηματικά από την πλευρά σας. Η μπογιά κιμωλίας απλώνεται αρκετά ομαλά και φτάνει λίγο, οπότε 200 ml θα πρέπει να είναι αρκετό για μερικά μεσαία έως μικρά έργα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να στεγνώσει το χρώμα κιμωλίας;

Το χρώμα κιμωλίας θα στεγνώσει γενικά μέσα σε μερικές ώρες. Επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έπιπλο που βάψατε και κερώσατε άμεσα αλλά συνιστούμε να είστε προσεκτική κατά το πρώτο διάστημα καθώς θα χρειαστούν περίπου 30 ημέρες για πλήρη ωρίμανση. Δεδομένου ότι κάθε επωνυμία έχει μια ελαφρώς διαφορετική περίοδο λειτουργίας, συνιστούμε να λαμβάνετε τις πληροφορίες απευθείας από τον κατασκευαστή.

Πως θα προστατεύσω το χρώμα κιμωλίας;

Το χρώμα κιμωλίας είναι πορώδες και ευαίσθητο. Είναι απαραίτητο το “σφράγισμά” του εάν θέλετε να παραμείνει αναλλοίωτο για καιρό.

Για έπιπλα και επιφάνειες εσωτερικού χώρου όπου θεωρητικά υπάρχουν φυσιολογικές συνθήκες υγρασίας ένα κερί όπως το Decowax θα προσφέρει προστασία και αδιαβροχοποίηση στο έργο σας. Επίσης θα ενισχύσει το χρώμα κιμωλίας δίνοντάς του μια ωραία ματ λάμψη. Τα κεριά διατίθενται σε πολλά χρώματα και μπορούν να εφαρμοστούν χρησιμοποιώντας μια βούρτσα κεριού ή ένα πανί χωρίς χνούδι. Συνιστούμε να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα. Αφού στεγνώσει το κερί, μπορείτε να εφαρμόσετε επιπλέον στρώσεις για καλύτερη προστασία. Μπορείτε να εφαρμόσετε κερί πάνω από βερνίκι, όχι όμως το αντίθετο (βερνίκι πάνω από κερί).

Για έπιπλα κήπου ή γενικά για αντικείμενα εξωτερικού χώρου ή χώρου με υψηλή υγρασία (κουζίνα, μπάνιο) όπου οι επιφάνειες καταπονούνται ιδιαιτέρα με τη χρήση σκληρών καθαριστικών συνιστούμε τη χρήση βερνικιού υβριδικής τεχνολογίας ή πολυ-ακρυλικού. Και τα δύο λειτουργούν καλά ως τελική στρώση και είναι διαθέσιμα με ματ, γυαλιστερό ή σατινέ φινίρισμα. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιείτε ένα βερνίκι με βάση το νερό έναντι ενός με βάση το λάδι. Τα προϊόντα με βάση το λάδι τείνουν να δίνουν μια κιτρινωπή απόχρωση πιο αισθητή σε πιο ανοιχτά χρώματα. Το βερνίκι πολυουρεθάνης διατίθεται και με βάση το νερό και με βάση το λάδι, ενώ το βερνίκι πολυ-ακρυλικού διατίθεται αποκλειστικά με βάση το νερό και είναι το πλέον κατάλληλο μεταξύ των δύο τύπων, μαζί με αυτο της υβριδικής τεχνολογίας βάσεως νερού. Τα βερνίκια αυτά μπορούν να εφαρμοστούν είτε με πινέλα απο φυσικές τρίχες είτε με βούρτσα αφρού, ρολό ή σπρέι.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συντήρηση των επίπλων κήπου δείτε το σχετικό άρθρο μας: Δώστε ..σφυγμό στα έπιπλα βεράντας και κήπου!