Έπιπλα για Decoupage: Πώς να προετοιμαστείτε σε έξι βήματα

Η Mariet Groot διδάσκει στη σχολή καλών τεχνών του Άμστερναμ, ως διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Λατρεύει  να κάνει ντεκουπάζ σε έπιπλα και να μοιράζεται τα μυστικά της τεχνικής που εφαρμόζει!

Τι πρέπει να κάνω  και τι όχι για να ετοιμάσω ένα έπιπλο για ντεκουπάζ; Πρέπει να τρίψω πριν το ντεκουπάζ; Χρειάζεται αστάρωμα; Με τι να βάψω;

Ας δούμε τι έχει να μας πει η έμπειρη καθηγήτρια…

Είμαι ενθουσιασμένη που μοιράζομαι τις συμβουλές μου για το πώς να προετοιμάζετε έπιπλα για ντεκουπαζ!  Κανείς δεν θέλει να “θυσιάσει” ένα έπιπλο και να καταλήξει με ένα έργο αποτυχημένο. Το έχω πάθει κι εγώ και είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα. Να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι με τις τεχνικές που θα δείτε στη συνέχεια θα έχετε ένα επιτυχημένο έργο και μάλιστα θα απολαύσετε τη διαδικασία!

Ας υποθέσουμε ότι το κομμάτι σας είναι φτιαγμένο από πραγματικό ξύλο 

Η διαδικασία για να προετοιμάσετε τα έπιπλα για ντεκουπάζ βήμα προς βήμα:

1ο Βήμα – Αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε με το κομμάτι σας.

  • Να αφήστε το κομμάτι με το φινίρισμα που έχει πάνω του, ή να τ αφήσετε το με τις όποιες ατέλειες “κουβαλάει” μαζί του.
  • Να μετατρέψτε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι σε ένα ημιτελές.
  • Να βάψετε το κομμάτι.

Εάν θέλετε να αφήσετε το κομμάτι με το φινίρισμα που έχει πάνω του, και να εφαρμόσετε το decοupage απευθείας, θα πρέπει να το καθαρίσετε με ζεστό, σαπουνόνερο – να το ξεπλύνετε και να το στεγνώσετε. Δεν χρειάζεται να τρίψετε τα έπιπλά σας!

2ο Βήμα – Αφαιρέστε εξαρτήματα από τα έπιπλά σας, εάν υπάρχουν.
Τοποθετήστε τις βίδες σε μια σακούλα ή σε ένα δοχείο και σημειώστε τη θέση από όπου τα αφαιρέσατε. Εμπιστευτείτε με σε αυτό…έχω χάσει βίδες και είναι εκνευριστικό!

3ο Βήμα – Τρίψτε τα έπιπλά σας.
Μπορείτε να το κάνετε με το χέρι (με ένα γυαλόχαρτο) ή με ένα παλμικό ή τροχιακό τριβείο.

Αν επιλέξετε να τρίψετε το έπιπλό σας με το χέρι, επιλέξτε ένα φύλλο γυαλόχαρτο ή ένα μπλοκ. Προτείνω τρίψιμο με ένα μεσαίο γυαλόχαρτο (γύρω στο No 80) για αρχή και στη συνέχεια με πιο λεπτό γυαλόχαρτο (γύρω στο No 150 με No 180). Χρειάζεται λίγος χρόνος αρκετή υπομονή! Μόλις ολοκληρώσετε το τρίψιμο, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν σκόνη, ή όπως εγώ, χρησιμοποιήσετε μια υγρή χαρτοπετσέτα. Ωστόσο, το υγρό πανί λειτουργεί καλύτερα.

Αν επιλέξετε να τρίψετε με ένα τριβείο, λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή επένδυση. Σας συστήνω το πρώτο μου τριβείο DeWalt, αλλά και το Black & Decker έχει επίσης καλές κριτικές.

4ο Βήμα – Γεμίστε τις τρύπες στο κομμάτι σας.
Μόλις τρίψετε τη βαφή, θα είναι ορατές τυχόν τρύπες ή ανοίγματα χρησιμοποιώντας ένα σφραγιστικό-πληρωτικό για ξύλα. Αφήστε το να στεγνώσει σύμφωνα με το χρόνο που συνιστάται στη συσκευασία. Στη συνέχεια τρίψτε με γυαλόχαρτο για να κάνετε την επιφάνεια λεία και αφαιρέστε τη σκόνη με το υγρό πανί. Αν θέλετε το κομμάτι σας να μείνει ημιτελές για decoupage, είστε έτοιμοι! Αν πρόκειται να βάψετε διαβάστε παρακάτω!

5ο Βήμα – Αστάρωμα (προαιρετικό).
Ανάλογα με το χρώμα του κομματιού σας, μπορεί να χρειάζεται να ασταρώσετε. Εάν πρόκειται να βάψετε ένα σκούρο/μαύρο τραπέζι με πιο ανοιχτό χρώμα, θα πρέπει να το ασταρώσετε πρώτα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βάψετε πολλές στρώσεις από το πιο ανοιχτό χρώμα.

Το αστάρι παρέχει κάλυψη σε πιο σκούρα χρώματα και βοηθά στην καλύτερη εφαρμογή της βαφής. Το λατρεύω για ντεκουπάζ σε έπιπλα. Το τελικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!

Μπορείτε να σταματήσετε εδώ (μετά το αστάρι), και να κάνετε decoupage.

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινήσατε με ένα μαύρο τραπέζι και θέλετε να το καλύψετε με χαρτοπετσέτες ή ρυζόχαρτα. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό πάνω από ένα μαύρο τραπέζι, καθώς η χαρτοπετσέτα και το ρυζόχαρτα είναι πολύ λεπτά. Χρειάζεται πρώτα να περάσετε ένα λευκό φόντο. Σε αυτή την περίπτωση θα τρίβατε, θα ασταρώνατε (με λευκό αστάρι) και μετά θα μπορούσατε να μεταφέρετε τις χαρτοπετσέτες ή το ρυζόχαρτο στην επιφάνεια χωρίς επιπλέον βάψιμο. Είναι τόσο εύκολο!

Αλλά μπορεί να θέλετε να βάψετε…οπότε θα προχωρήσετε στο επόμενο βήμα!

6ο Βήμα – Βάψτε!
Τα είδη βαφής που λειτούργησαν με επιτυχία στα δικά μου έργα decoupage είναι: Ακρυλικό χρώμα, Χρώμα κιμωλίας, Διάφανη Βαφή ξύλου νερού (stain), Ημιδιάφανη βαφή ξύλου βάσεως νερού (για καινούργια ξυλεία), τύπου Garden Paint. Βάψτε κανονικά, με όσες στρώσεις χρειάζεται. 

Θα ήθελα να σημειώσω πως πολλοί θεωρούν ότι το χρώμα λατέξ δεν λειτουργεί καλά με το ντεκουπάζ (δημιουργούνται φυσαλίδες, φουσκάλες, κ.λπ.)

Αφήστε τη βαφή να στεγνώσει για 24 ώρες πριν κάνετε decoupage.

Τώρα που μάθατε πώς να προετοιμάζετε έπιπλα – είστε έτοιμες και έτοιμοι για decoupage!

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους σας!

Mariet Groot