Η Annet Buis, ειδικός ζωγράφος επίπλων, είναι μια εικαστικός που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αφιερώσει τον ελεύθερό της χρόνο στο να φτιάχνει μόνη της διάφορες κατασκευές αποκτώντας έτσι πολλές D.I.Y. δεξιότητες. Ας δούμε τι έχει να μας πει σχετικά την εμπειρία της με τη βαφή επίπλων με χρώμα κιμωλίας.
Κάποτε θεωρούσα ανόητο ότι θα μπορούσα να βάψω μία επιφάνεια χωρίς λείανση ή αστάρωμα! Επειδή λοιπόν η λείανση και το αστάρωμα φάνταζαν στο μυαλό μου σαν μια φοβερή και δύσκολη δουλειά, συνέχισα με τον όρκο μου: Να μη βάφω έπιπλα!
Κάποια στιγμή βρήκα το χρόνο να κάνω πιο βαθιά έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με εύκολους τρόπους για να βάψει κανείς έπιπλα. Άρχισα να διαβάζω σχετικά άρθρα σε blogs και να μαθαίνω για ένα νέο (νέο για μένα) προϊόν, που ονομάζεται κιμωλία. Φαινόταν ότι ολοένα και περισσότεροι το χρησιμοποιούσαν για να βάφουν πανέμορφα κομμάτια επίπλων. Πειραματίστηκα με “συνταγές” του τύπου “φτιάξε μόνος σου το δικό σου χρώμα κιμωλίας”. Μου πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβω ότι το γνήσιο χρώμα κιμωλίας δεν έχει καμιά σχέση με τα συμβατικά χρώματα, αλλά ούτε και με όλες αυτές τις δήθεν “συνταγές”! Ακόμα πιο σημαντικό, έμαθα ότι με αυτό το καταπληκτικό προϊόν που ονομάζεται κιμωλία, μπορώ πραγματικά να βάφω χωρίς λείανση και αστάρωμα. Δεν είχα πλέον καμία δικαιολογία να μη δοκιμάσω τη βαφή σε έπιπλα χρησιμοποιώντας γνήσια χρώματα κιμωλίας.
Τώρα πια έχω πολλά επιτυχημένα έργα στο χαρτοφυλάκιό μου, και θεωρώ ότι είμαι σίγουρα μία ειδικός ζωγράφος επίπλων! Έτσι δεν διστάζω πλέον να μοιραστώ μερικές συμβουλές για αρχάριους στο χρώμα κιμωλίας. Απαντώ λοιπόν στις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι.
Πρέπει να τρίψω ανάμεσα σε στρώσεις κιμωλίας;
Το χρώμα κιμωλίας πρέπει να εφαρμοστεί σε πολλές στρώσεις και οι χρήστες που κάνουν για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να ανησυχούν όταν η πρώτη στρώση γίνεται λίγο ραβδωτή ή κηλιδωτή. Το ελαφρύ τρίψιμο μεταξύ των στρώσεων είναι ένας καλός τρόπος για να πετύχετε ένα λείο φινίρισμα σε οποιαδήποτε βαμμένη επιφάνεια, καθώς η φύση του χρώματος κιμωλίας το καθιστά ιδιαίτερα εύκολο.
Να βρέχω το πινέλο μου όταν χρησιμοποιώ χρώμα κιμωλίας;
Ναι. Αλλά οποιαδήποτε περίσσεια ποσότητα νερού πρέπει να αφαιρείται, αφήνοντας τη βούρτσα υγρή αλλά όχι βρεγμένη. Οι ελαφρώς υγρές τρίχες διευκολύνουν την εφαρμογή ενός πιο λείου φινιρίσματος.
Πώς θα απαλλαγώ από τις πινελιές στο χρώμα κιμωλίας;
Θα σας συνιστούσα να επιλέξετε χρώμα κιμωλίας που είναι έτοιμο προς χρήση. Έτσι θα αποφύγετε πιθανόν λάθος κατά την αραίωση και το σημαντικότερο…όταν, μετά τη χρήση αποθηκεύσετε το περίσσιο υλικό, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να δημιουργηθούν μύκητες στο χρώμα και να αναγκαστείτε να το πετάξετε! Σε αντίθετη περίπτωση αραιώστε οποιοδήποτε εξαιρετικά παχύρρευστο χρώμα προσθέτοντας νερό και ανακατεύοντας καλά. Διατηρήστε το πινέλο ελαφρώς υγρό όταν βάφετε, πριν το βουτήξετε στο χρώμα. Όταν βάφετε έπιπλα, χρησιμοποιήστε λεπτές στρώσεις χρώματος κιμωλίας. Ραντίστε τα έπιπλα με νερό πριν τα βάψετε.
Πώς μπορώ να εξομαλύνω τις πινελιές στο χρώμα κιμωλίας;
Βήμα 1: Εφαρμόστε δύο ή τρεις στρώσεις χρώματος κιμωλίας με ένα πινέλο για να έχετε καλή, σταθερή κάλυψη.
Βήμα 2: Απλώστε πλούσια το χρώμα κιμωλίας με απαλές και μικρές πινελιές.
Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε ένα κυλινδρικό ρολό βαφής αφρού για να εφαρμόσετε την τελική στρώση χρώματος. Χρησιμοποιώντας μόνο τον κύλινδρο για την τελική στρώση, περιορίζετε τη σπατάλη χρώματος και ταυτόχρονα έχετε το ωραίο, απαλό φινίρισμα που θέλετε.
Είναι καλύτερα να περάσω κερί ή βερνίκι πάνω από το χρώμα κιμωλίας;
Το κερί μπορεί να δώσει μια πολύ απαλή λάμψη, θα παραμείνει σχετικά ματ και είναι καλύτερο για έργα όπου αναζητάτε μια πιο φυσική, ζωγραφισμένη στο χέρι εμφάνιση. Αντίθετα, το βερνίκι που διατίθεται σε διάφορα επίπεδα γυαλάδας είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε λίγη περισσότερη λάμψη στο έργο σας.
Εύχομαι οι συμβουλές μου να σας βοηθήσουν αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την αναπαλαίωση επίπλων με χρώμα κιμωλίας!