Η Bente Hansen, ζει και αναπνέει για να κάνει κατασκευές! Είναι μια πενηντάρα πρώην εικαστικός και φανατική DIY τύπισσα που ζει στο Heimdal της Νορβηγίας. Μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά και την εμπειρία πολλών ετών ενασχόλησης με το χρώμα κιμωλίας.
Γεια! Είμαι η Bente και είμαι εθισμένη στο χρώμα κιμωλίας! Ζωγραφίζω τα πάντα με χρώμα κιμωλίας, από μικρά έπιπλα που βρίσκω στο δρόμο μέχρι και υφάσματα! Χρησιμοποιώ την τεχνική της κιμωλίας κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια. Μιλώντας με “ομοιοπαθείς” μου συνειδητοποίησα πως πολλοί έχουν απορίες σχετικά με το πως θα προστατεύσουν τα έπιπλα με χρώμα κιμωλίας. Θέλω λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τον δικό μου τρόπο να “σφραγίζω” το χρώμα κιμωλίας με κερί.
Αφού βάψετε το αντικείμενό σας και το αφήσετε να στεγνώσει (κατά προτίμηση όλη τη νύχτα) είναι έτοιμο για τελική επίστρωση (φινίρισμα). Το φινίρισμα με κερί στεγανοποίησης είναι μια πολύ δημοφιλής επίστρωση για βαφή κιμωλίας και έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!
Φινίρισμα με κερί – Πλεονεκτήματα
Το κερί εφαρμόζεται σχετικά εύκολα και γρήγορα. Ανάλογα με τη μάρκα, είτε το βουρτσίζετε, είτε το τρίβετε και το αφήνετε, είτε το βουρτσίζετε σκουπίζοντας. Ο χρόνος στεγνώματος είναι γρήγορος και αφήνει ένα μεταξένιο λείο φινίρισμα. Σας επιτρέπει επίσης να είστε πιο δημιουργικοί με σκούρα κεριά και κρέμες και προστατεύει το χρώμα κιμωλίας για πολλά χρόνια! Το μεγάλο πλεονέκτημα του φινιρίσματος με κερί είναι το τελικό vintage αποτέλεσμα, που δε μπορεί να στο δώσει κανένα βερνίκι. Εάν ζητάτε το απόλυτο στην παλαιότητα τότε σίγουρα το κερί είναι ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσετε το έργο σας.
Φινίρισμα με κερί – Μειονεκτήματα
Για να εξασφαλίσετε ένα όμορφο αποτέλεσμα, πρέπει να κάνετε τα σωστά βήματα από την αρχή. Χρειάστηκε να βάψω ξανά και ξανά μερικά αντικείμενα ώσπου να το καταλάβω.
Εάν έχει χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος γυαλίσματος επίπλων για να διατηρήσει τη λάμψη, πιθανότατα θα αιμορραγήσει. Από την εμπειρία μου κατάλαβα ότι δεν εμφανίστηκε έως ότου πήγα να εφαρμόσω το κερί ή την τελική επίστρωση. Δεν ξέρω αν ήταν μια χημική αντίδραση που το έκανε να φανεί όταν εφαρμόστηκε το κερί ή κάτι άλλο, αλλά έκανε το φινίρισμα να κιτρινίσει (αν το κομμάτι είχε βαφτεί λευκό) ή να ραβδώσει (χρώματα εκτός από λευκό). Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να χρειάζεται να ξαναβάψετε ένα έπιπλο!
Για να μη σας συμβεί κάτι παρόμοιο, εάν πιστεύετε ότι υπάρχει υπάρχει στρώση από βερνίκι επίπλων στο αντικείμενό σας, θα πρέπει να το ασταρώσετε πριν το βάψετε. Είναι ένα ενοχλητικό επιπλέον βήμα, αλλά θα δικαιωθείτε που αφιερώσατε χρόνο να το κάνετε.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι εάν το αντικείμενό σας είναι ένα κομμάτι το οποίο χρησιμοποιείτε πολύ, σας συνιστώ να εφαρμόζετε ξανά το κερί μία φορά το χρόνο. Επίσης, σε ένα κερωμένο αντικείμενο, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος καθαριστικού! Διαφορετικά θα πρέπει να εφαρμόσετε ξανά την τελική επίστρωση κεριού. Συνιστάται ένα υγρό πανί για τον καθαρισμό.
Εφαρμογή του κεριού
Αφήστε τη βαμμένη με κιμωλία επιφάνεια να στεγνώσει. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα εφαρμογής κεριού ή ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι, βουρτσίστε ή σκουπίστε το κερί στο κομμάτι σας. Δουλέψτε το σε μικρές περιοχές και σκουπίστε κάθε περίσσιο υλικό. Αφήστε το πρώτο χέρι να στεγνώσει πριν περάσετε το δεύτερο λεπτό στρώμα. Όταν βεβαιωθείτε ότι το κερί είναι αρκετά στεγνό, τρίψτε την περιοχή χρησιμοποιώντας σταθερή πίεση, αλλά όχι πολύ σκληρά για να μη ξύσετε το κερί. Γυαλίστε την περιοχή χρησιμοποιώντας είτε κυκλικές κινήσεις είτε εμπρός-πίσω κινήσεις ή συνδυασμό. Ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής που επιλέγετε φροντίστε να απλώνετε το κερί ομοιόμορφα.
Εάν χρησιμοποιείτε μαλακό κερί και θέλετε να εφαρμόσετε την τεχνική της απογύμνωσης τότε θα πρέπει πρώτα να κερώσετε. Έπειτα εφαρμόστε μια δεύτερη στρώση κεριού. Αυτό δεν είναι απαραίτητο με τα σκληρά κεριά (φυσικά κεριά που περιέχουν και κερί carnauba) όπου μπορείτε να προβείτε απευθείας στην απογύμνωση και στη συνέχεια στο κέρωμα.
Επίσης, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα κερί αντίκας, συνιστάται να κερώσετε το κομμάτι με διάφανο κερί για χρώμα κιμωλίας πρώτα και μετά να εφαρμόσετε το κερί αντίκας. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε καλύτερα πώς λειτουργεί το κερί αντίκας.
Αυτές είναι λοιπόν οι συμβουλές μου σχετικά με το κερί για χρώμα κιμωλίας! Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει είτε μόλις ξεκινάτε είτε αν έχετε απογοητευτεί με κιτρινίσματα ή ραβδώσεις από τη χρήση κεριού.